Кој е за куќа во Јапонија? Јапонците даваат гратис 8 милиони напуштени домови


Викендов дерби, до дерби - се враќа клубскиот фудбал! ↓↓↓Осумте милиони напуштени куќи и домови кои ги избегнуваат сите жители на Јапонија се необичено проблем за јапонската Влада која најсериозно го третира истиот.

Поради тоа, Јапонците спроведоа владина програма преку која, за многу малку пари, ги продава дел од куќите кои се напуштени низ целата земја, од кои поглем дел ги дава и бесплатно.

Напуштените куќи се наоѓаат низ целата земја, а главна причина што во нив никој не живее се природните катастрофи, како и постарата популација на населението, кои ги напуштаат куќите и се преселуваат во станови или старечки домови.

Има дури и куќи , кои никој не го сака, зашто во нив се случила насилна смрт, па се сметаат за проколнати.

За некои од нив владата дури и нуди субвенции за реновирање. Според јапонските медиуми , 70 % од населението во земјата живеат во градови , а овие куќи се наоѓаат во рурални делови на Јапонија. Се предвидува дека до 2033 бројот на напуштени куќи во земјата би достигнал до 27 милиони.