Научна реалност

Импресивните прстени на Сатурн забрзано неповратно се губат

Според соопштението кое го објави НАСА, планетата Сатурн забрзано неповратно ги губи своите импресивни прстени. Извештајот на НАСА е базиран на анализите од податоците на вселенските летала Војаџер 1 и 2.

Врз основа на ваквите податоци научниците на НАСА го утврдиле просечниот опериод на настанување и исчезнување на прстените околу Сатурн. некои од нив се микроскопски како прашина, некои имаат широчина и од неколку метри. настануваат преку привлекувањето на гравитацијата на Сатурн и тие се спуштаат кон планетата како дожд од честички од мраз.

Се проценува дека ваквите прстени ќе постојат уште само 100 милиони години , што е кус период за планетата Сатурн , која постои над 4 милијарди години.

Тоа научниците го обкаснуваат со феноменот на намалување на количеството честички , кои би можеле да бидат привлечени од гравитацијата на големата планета.

Advertisements
To Top