Актуелно

Име со географска одредница

Кога Колумбо несвесно ја „открил“ Америка пристигнал на Бахамите и Куба, ги истражувал бреговите на Средна и Јужна Америка. Малку потоа Џон Кабот стигнал до Северна Америка. Америго Веспучи, првиот свесен дека станува збор за „нова земја“ и по кого „новиот“ континент добил име, стигнал до Бразил и ја истражувал Јужна Америка.

Во географијата Америка е континент кој е составен од три дела – Северна, Средна и Јужна Америка. Но како државјани и како нација, само жителите на Соединетите Американски Држави се нарекуваат Американци. Така се самоопределиле. Во сите држави кои се формирале во тој географски регион националноста е право на самоопределување. Наспроти државјанството. Во Канада живеат Канаѓани, во Мексико Мексиканци, во Бразил Бразилци, во Аргентина Аргетинци, во Куба Кубанци. Граѓаните во овие држави можат да имаат различни етнички потекла, но никогаш не мешаат етничко со државно. Државјанството ја определува лојалноста и обврските кон државата, не етникумот.

Е сега, хипотетички да замислеме ситуација каде Канада, Мексико и Бразил им го забрануваат правото на САД да се викаат Соединети Американски Држави а нивните граѓани Американци. Како смее некој да го користи името Америка кога тоа е поширок географски поим од наведената држава? Дали со тоа пројавува територијални претензии кон нив, со кои го дели географскиот поим? Како се чувствуваат во Канада, Мексико и Бразил кога Американциве им го крадат името и идентитетот? Па Америго Веспучи бил во Бразил, никогаш на територијата на денешните САД. Името Америка и Американци е право на Бразилците повеќе отколку на сите други. Иако нема да го користат за себеопределување, ниту како државно име или националност – историски им припаѓа ним!

Затоа САД ќе мораат да го променат своето име, да се вметне некоја географска одредница која би го издвоила историското име Америка од денешното. Секако живеат во Северна Америка, името мора да се промени соодветно на географската поставеност. Соединети Северно Американски Држави. Е сега, под Канада се. А и таа има право на името Америка, посебно на Северна Америка.

Значи, единствено прифатливо би било Соединети Северно Долни Американски Држави. А жителите кои себе се нарекуваат Американци, по ново ќе се нагласи дека станува збор за Американци/ жители на Соединетите Северно Долни Американски Држави. Секое користење на изразот „американско“ од страна на ССДАД ќе реферира единствено на поновата историја на ССДАД со задолжителна забелешка за тоа. Вистинскиот поим „американско“ ќе го користат само Бразил и ќе има сеопфатно значење за богатата американска култура и славна историја. Ќе се преименуваат сите институции во ССДАД кои во својот назив го содржат зборот „Американски“. Владата на ССДАД ќе побара од сите држави кои досега ги признале како САД да го повлечат тоа и од утре да ги нарекуваат ССДАД. Ќе ги променат уставот и законите во својата држава соодветно на тоа. И самите себе ќе се нарекуваат Северно Долни Американци.

Ви звучи апсурдно?
Лудо?
Недемократски?
Иредентистички?
Нацистички?

Под Ваше покровителство се случи….

Извор

To Top