Славни

Имаат 10 деца, 11-то е на пат – еве како се носат со карантинот

Бившиот кајакарски шампион на Унгарија, Мартон Џоб, со неговата сопруга Дора планирале да имаат шест деца. Но, денес, нивното семејство брои 10 деца со 11- то на пат, па карантинскиот живот заради коронавирусот за нив е вистински семеен предизвик.

„Сметаме дека сè е добро и фрижидерот е полн, а потоа го отвораме после два, три дена и е скоро празен“, вели 37-годишниот Мартон.

Семејството има два фрижидери, голем замрзнувач и минибус со 17 седишта за превоз низ родниот град Сегед.

Но, нивниот најголем предизвик е училиштето. Најмалото дете има едно година и два месеци, а најстарото е на 15 години. Шестмина од нив учат од дома со недели и сите имаат задачи што треба да бидат координирани, решени и испратени навреме.

Карантинот ги научи децата да бидат понезависни и покооперативни во чистењето на куќата, да играат во помали групи и да ги редат своите играчки.

„Овој вирус смени многу работи, сега одат пополека“, рече Мартон, трикратен шампион во кајак помеѓу 2003 и 2007 година.

Мартон вели дека иако епидемијата ги загрижува, „тоа што децата се до нив им дава голема надеж и ако Бог даде, би сакале да имаат уште едно или две деца“.

To Top