Авто мото

Huawei влезе во светот на автомобилската индустрија – го претставија нивниот прв автомобил

Технолошкиот гигант од светот на мобилната технологија Huawei влезе на голема врата во автомобилската индустрија и го претстави нивниот прв автомобил.

Претставен е на саемот во Шангај, под името SF5. Кросоверот е развиен во соработка со Сајрус и ќе се продава под марката Серес. Релативно безличниот модел има импресивни димензии, долг е 4700 mm, широк е 1930 mm и висок 1625 mm. Во превод, првиот Huawei одговара на големината на моделите како што е Audi Q5.

Внатре е очекуваниот дигитален кокпит со исклучително богата опрема. Квалитетот на материјалот е исто така на ниво, а ова е првиот Huawei со амбиентално осветлување, седишта за масажа и т.н. ѕвездено небо. Како што се очекува, инфо-забавата е од прва класа и може да се пофали со исклучително брз одговор и леснотија при поврзување со мобилните уреди. Испоставен е подеднакво висок стандард во однос на достапните системи за помош.

Посебно внимание се посветува на изолацијата на звукот, која е на самиот врв на пазарот според карактеристиките. Од друга страна, звучниот систем е на највисоко ниво во рамките на звучниот систем Huawei.

Под хаубата се наоѓа 1.5 бензински мотор кој работи единствено како генератор за полнење на батеријата. Постојат два погонски електрични мотори со вкупна моќност од 551 КС и 820 Nm. Кросоверот достигнува 100 км на час за 4,7 секунди, а опсегот е 180 км со батерии, или над 1000 км ако се вклучи погонскиот генератор.

И сега најдоброто. Huawei одлучил да го понуди овој автомобил по цена од околу 27.710 евра, почнувајќи од следниот месец. За жал, досега само на кинескиот пазар.

To Top