Спорт

ФИФА и ја одзеде светската титула на Црвена Звезда

Според Светската фудбалска федерација за светски шампиони, на клупско ниво, можат да се сметаат само екипите кои од 2000 година го освојувале Светското клупско првенство.

Белградска Црвена звезда е само еден од низата клубови кои не можат да сметаат дека биле светски клупски шампиони, иако со двајца Македонци во составот, Илија Најдовски и Дарко Панчев, во 1991 година го освои Интерконтиненталниот куп, кој до 2000 година го играа европскиот и јужноамериканскиот шампион.

„ФИФА смета дека основањето на светските клупски првенства се дел од историјата, таква е ситуацијата и со Интерконтиненталниот куп. Сепак ФИФА од 2000 година го организира Светското клупско првенство на кое учествуваат шампионите на сите шест конфедерации и само тие шампиони ФИФА ги смета за освојувачи на светската клупска титула“, објави ФИФА.

Белградскиот тим 1991 година во Токио го победи Коло-Коло со 3-0, еден гол постигна Панчев, а два Југовиќ кој беше прогласен за играч на финалето.

Advertisements
To Top