Фајзер и БиоНТех тврдат: Нашата вакцина за коронавирусот е 95% ефикасна без никакви безбедносни последици по здравјето


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Според конечната анализа на испитувањето во фаза 3 на вакцината против коронавирус во производство на Фајзер, резултатите покажуваат дека истата е 95% ефикасна во спречување на инфекции, дури и кај постари возрасни лица и не предизвикува сериозни безбедносни проблеми, соопшти компанијата во средата.

Компанијата изброи 170 случаи на инфекција со коронавирус меѓу волонтерите кои учествувале во испитувањето. Се наведува дека 162 инфекции биле кај луѓе кои добиле плацебо, или обичен солен раствор, додека осум случаи биле кај учесници кои примиле вистинска вакцина. Тоа функционира со ефикасност од 95%, рече Фајзер.

Податоците покажуваат дека првичното тврдење на Фајзер за подобра ефикасност од 90% – тврдење што минатата недела ги зачуди и задоволи здравствените власти и развивачите на вакцини – се задржува.

„Ефикасноста беше конзистентна низ возраста, расата и демографската припадност на етничката припадност. Забележаната ефикасност кај возрасните над 65 години беше над 94%”, рекоа во заедничката изјава Фајзер и нејзиниот германски партнер БиоНТех.

„Имаше 10 тешки случаи на Ковид-19 забележани во испитувањето, со девет случаи се случија во плацебо групата и еден во групата вакцинирани BNT162b2. BNT162b2 е експерименталното име за вакцината“.

Независна група внимаваше на резултатите и несаканите ефекти.

„До денес, Комитетот за следење на податоците за студијата не пријави сериозни безбедносни проблеми во врска со вакцината“, соопштија компаниите.

„Единствениот несакан настан од 3 степен (тежок) повисок од или еднаков на 2% во фреквенцијата по првата или втората доза беше замор од 3,7% по дозата 2“, велат компаниите. Постарите возрасни лица имаат тенденција да имаат помалку несакани настани, а оние што ги имале биле поблаги.