Еве која професија според Ерик Шмит од Google ќе биде најбарана во иднината

Во интервју за CNBC, и Ерик Шмит, извршен директор на матичната компанија на Гугл, Alphabet, и Џонатан Розенберг, советник на извршниот директор Лари Пејџ, велат дека аналитичари на податоците ќе станат многу значајни работни места.

Мислам дека основното разбирање на анализата на податоци е неверојатно важно за идната генерација на млади луѓе, рече Шмит за CNBC. Тоа е светот кон кој што одиме.

Анализа на податоци, вели извршниот претседател, мислам основно познавање за тоа како работи статистиката, основни познавања за тоа како луѓето носат заклучоци врз основа на многу податоци.

Поголемото фокусирање на податоците ќе помогне и на бизнисите исто така, велат директори. Ангажирање то од професионалци со соодветни вештини и склоност за храбро, креативно размислување е стратегијата која доведе до иновациите на Гугл, Шмит и Розенберг напишаа во неодамна ажурираната верзија на нивната книга, How Google Works.
.
Според Бирото за статистика на трудот (BLS), бројот на лицата кои ќе бидат барани со ова знаење се очекува да се зголеми за 30 отсто во текот на следните седум години, што е далеку над просекот.

Аналитичарите на податоците ја покажуваат смислата на големата количина на информации со користење на статистички алатки и техники. Тие се во можност да ги одредат трендовите и корелациите користејќи програми како што се Excel, SAS и SQL и Tableau. Тие обично студираат статистика, наука за податоците или математика.

Шмит вели дека да се биде во можност да се користи математиката ќе биде голема предност за вработените, но разбирањето за тоа како да им се пријде на големиот број податоци, сепак, ќе биде од голема помош во наоѓање на работа.

Розенберг се согласува.

Мојата омилена изјава што ја повторува Ерик, вели тој, е дека податоците се мечот на 21 век, оние што ракуваат добро со нив се самураи.

Цитатот е од интерен меморандум што Розенберг го испрати на вработените во 2009 година, по инаугурацијата на претседателот Барак Обама.

Секој треба да биде во состојба да ги брани аргументите со податоци, напиша тој во меморандумот. Транспарентноста на информациите им помага на луѓето да утврдат кој ја кажува вистината.