Дел Монако во Скопје: „Турандот“ в петок во Македонска опера и балет


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Навидум едноставната приказна за доброто и злото, за суровоста и бездушноста кои ги победува љубовта, Џакомо Пучини, Џузепе Адами и Ренато Симони ја преточиле во извонредната опера „ТУРАНДОТ“. Македонската публика повеќе од десет години со голем ентузијазам го исполнува гледалиштето при секоја најава на овој наслов. Еве го повторно, оперското ремек-дело „ТУРАНДОТ“, овој пат видено низ нова естетска призма. Изведбата е закажана за 25.03.2016 (петок), со почеток во 20.00 часот.

Режисерот Џанкарло дел Монако е син на легендарниот тенор Марио Дел Монако, за многумина симбол на драматиката во операта. Уметникот кој во својот живот операта ја чувстувувал како
единствената платформа за егзистенција на сонот, деновиве во Скопје уште еднаш ќе го сонува својот
сон. Во листата на „сонувачи“ се вбројуваат уште неколку имиња меѓу кои сценографот Вилијам Орланди, сценскиот и светло-дизајнер Волфганг фон Цубек и диригентот Џанлука Мартиненги, и врвна солистичка екипа.