Авангарден дизајн со импресивен поглед на Средоземно море


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


На карпестите терени на шпанската покраина Гранада, студиото GilBartolomé Arquitectos изгради куќа во која се измешани стилови од различните епохи и архитектонски традиции на Шпанија.

16.3.GilBartolome-Arquitectos1

Куќата е изградена во една карпа од каде се пружа прекрасен поглед кон Средозменото Море. Со целата нејзина форма, куќата креира нова естетика сместена меѓу природното и вештачкото.

16.3.GilBartolome-Arquitectos2

16.3.GilBartolome-Arquitectos3

Брановидниот покрив на куќата се надополнува на аморфните прозоски отвори, со што во комбинација со металните скали, градбата наликува на лик човек, кој може да оживее во секој момент и да изникне од карпата.

Покривот е изработен од плочки од цинк поставени на метална рамка, на што се надоврзуваат големите стаклените прозорци на горниот кат, каде се сместени спалните соби.

16.3.GilBartolome-Arquitectos5

16.3.GilBartolome-Arquitectos4

Големите стаклени прозорци се среќаваат и на долниот кат, каде се семстени просториите за дневен престој, на кој се надоврзува голема тераса.

16.3.GilBartolome-Arquitectos6

Со вметнувањето на куќата во карпата се овозможува одржување на температурата во внатрешноста на околку 20 степени Целзиусиви, а на тој начин воедно е добиена структура која потсетува на старите медитерански пештерски живеалишта.

16.3.GilBartolome-Arquitectos7

Како резултат на сето ова добиена е една типична шпанска, но во исто време и авангардна и несекојдневна градба, која прекрасно се вклопува во околниот пејзаж.

16.3.GilBartolome-Arquitectos8