Култура

Бертолт Брехт: Најлош вид на неписменост е…

Најлоша од сите видови на неписменост е политичката неписменост. Политички неписмената личност не слуша, не зборува ниту учествува во политички случувања и настани.

Таа не знае дека трошоците за живот, цените на гравот, рибата, брашното, киријата, чевлите, лековите и други намирници и ресурси зависат од политичките одлуки. Политички неписмената личност е толку глупава што е горда и се удира во гради говорејќи дека мрази политика.

Тој имбецил не знае дека од неговото политичко незнаење се раѓаат проституцијата, напуштените деца и најлошите од сите криминалци – лошите политичари, корумпирани и поткупени од страна на локалните и мултинационалните компании.

Бертолт Брехт

Advertisements
To Top