Атлантикот буквално ги јаде остатоците од култниот брод Титаник (видео)


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Нуркачкиот тим истражувачи кој се нурна во водите на Атлантскиот Океан за да ги истражи остатоците на потонатиот брод Титаник, утврди дека состојбата на остатоците е влошена.

За време на петте нурнувања, меѓународен тим истражувачи го испитуваше потопениот брод што лежи во Атлантикот на длабочина од 3.800 метри. Некои делови од остатоците се во изненадувачки добра состојба, додека некои буквално исчезнале во морето.

Историчарот на „Титаник“, Паркс Стивенсон, рече дека некои работи што ги видел додека нуркале биле навистина шокантни.

„Капетанската када што беше омилен приказ кај ентузијастите на „Титаник“ веќе ја нема“, рече тој.

„Целиот дел од палубата од едната страна се распаѓа, носејќи ги со себе цели простории , а тоа распаѓање ќе продолжи да напредува“.

Тој рече дека наведнатиот лак веројатно ќе биде следниот дел што ќе се изгуби.

„Титаник се враќа во природата“, додаде Стивенсон. Бродот е зафатен од силни океански струи, корозија и бактерии што јадат метал.

„Титаник“повеќе од 100 години е на дното на океанот, остатоците од легендарниот брод се наоѓаат на околу 600 километри од брегот на Њуфаундленд во Канада. Титаник потона на своето прво патување преку Атлантикот од Саутемптон до Њујорк во 1912 година. На тогаш најголемиот патнички брод на светот патувале 2200 патници, од кои околу 1500 и го загубиле животот при потонувањето.

Местото на кое потонал Титаник е откриено во 1985 година, една година подоцна била организирана и првата експедиција.