Авто мото

AMB 001: Прв мотор на Aston Martin – машина од 108.000 евра

Автомобилскиот технолошки производител Aston Martin, на пазарот го донесува своето ново изненадување – AMB 001 – првиот мотоцикл изработен од нив во историјата на култниот автомобилски бренд од Гајдон.

За да развие таков фасцинантен мотор, Aston Martin се здружи со друга легенда oд Британија, пред неколку години реинкарнираната компанија Brough Superior . И двата бренда имаат многу заедничко, со една разлика.

Додека Aston секогаш го сакаше филмот со Џејмс Бонд, Т. Е. Лоренс, попознат како Лоренс на Арабија, беше во љубов со Brough Superior. Актерот имал дури седум oд нивните модели.

И новиот мотоцикл на Aston Martin достојно го носи славното име. Се напојува со еден литарски турбо мотор кој испорачува дури 180 КС. Има тежина од само 180 кг. Сепак, она што најмногу фасцинира е дизајнот.

Електрично изработениот мотор не ја крие својата тркачка цел, додека умешно ја носи врската до моделите на Aston Martin. Без никаква нескладност, на себе има кожа, карбон и алуминиум, па дури и малку титаниум со карактеристична нијанса на зелена боја.

Мотоциклот оди во сериско производство и ќе се произведат 100 парчиња. Цената е исто така позната, од 108.000 евра, со први испораки кон крајот на следната година.

To Top