11 големи филмски грешки на кои Холивуд и ден денес се смее

Повеќето луѓе ги гледаат филмовите со интерес за приказната, но има и такви кои се интересираат малку повеќе отколу за приказната. Многумина од нив филмското дејство веднаш го ставаат во хронолошки контекст и веднаш се интересираат и за реалниот период од човечката историја во кој е сместена филмската приказна.

И во таква ситуација, многу полесно е да ги ловите филмските грешки кои се провлекел во холивудските блокбастери, независно колку милиони се вложени во нив.

TROY

Розовиот чадор во Троја е привлечен во секој поглед. Но, реалноста вели дека не би можел да биде привлечен за никого, бидејќи истиот е измислен многу години подоцна.

THE DOORS

Џим Морисон почина во 1971 година, па според тоа, дејството во филмот посветен на легендарниот рок бенд е сместено во годините пред тоа. Е тука веќе има хронолошки проблем со Ray-Ban очилата кои Вал Килмер ги носи во улога на Џим Морисон, бидејќи тие не беа излезени пред ’80-те години од минатиот век.

 

PIRATES OF THE CARIBBEAN: THE CURSE OF THE BLACK PEARL

Филмскот дејство е лоцирано помеѓу 1714 и 1727 година. Овој дизајн на униформи од црвен мундир не се носел пред 1947 година.Но, кој да мисли и на тоа.

DJANGO UNCHAINED

Темните очила за сонце изгледаат добро. За жал, измислени се многу години подоцна од времето во кое е сместено дејството на филмот.

RAIDERS OF THE LOST ARK

Дали локалното население во Египет носело маици и фармерки во ’30-те години од минатиот век? Секако дека не. Освен во споменатиот филм.

BRAVEHEART

Дизајнот кој го носи Вилијам Волас е создаден во текот на 16-ти век. Тука настанува временската утка со периодот во кој е сместено дејството, 11-ти и 12-ти век и добата на кралот Едвард I.

GLADIATOR

Кај Расел Кроу се гледа дека носи долен веш од ликра. Прв пат таква долна облека е направена во 1958 година, повеќе од 1.500 години после времето на гладијаторите во кое е сместено филмското дејство.

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER

За време на Втората Светска војна, Bluetooth уште не било ни сон на човештвото. Прашање е зошто тогаш Кенет Чои носи такво?

PEARL HARBOR

Жениет во тој период побрзо ќе си нацртале лажни чорапи ако немале да си облечат. Немало шанса да одат со голи нозе во тоа време.

THE TEN COMMADMENTS

Во времето кога е лоцирано дејството од овој филм, 1.350 години пред нашата ера, овој вид на сина боја било невозможно да се добие. Тогаш можеле да се направат само природните бои.

POMPEII

Носењето виолетова боја во тоа време значело смртна казна. Така што, немало шанса некој да носи таква боја.