ЗА ПРВ ПАТ: Пронајдена вода на планета со потенцијални услови за живот!

Планетата К2-186 е потенцијален кандидат за откривање на живот надвор од Земјата, пренесува „Би-Би-Си“.

Имено, Астрономите откриле вода во атмосферата на оваа планета. Во списанието „Nature Astronomy“ се наведува дека во текот на наредните 10 години телескопите во вселената ќе утврдат постојат гасови од живи организми.

„За прв пат откривме вода на планета на која може да се живее околу ѕвездите. Температурата исто така е компатибилна за присуство на живот“, изјави професерот и научник Џовани Тинети кој работи на универзитетот во Лондон.

Водата на планетата К2-186 е откриена со помош на телескоп Хабл.