За 13,2 милиони долари Германија ја откупува куќата од писателот Томас Ман во Калифорнија


Енрике лажеше? Шпанија го избра Мароко - 17 ден ↓↓↓Германија за 13,25 милиони долари ја купи куќата во Калифорнија која му припаѓаше на германскиот писател, добитник на Нобеловата награда, Томас Ман и планира да ја зачува како историски споменик, објавено е во четврток.

18-11-thomas-mann-house-california1

Куќата во местото Пацифик Палисејдс во околината на Лос Анџелес, била огласена за продажба за нешто помалку од 18 милиони долари, а според пишувањето на дневниот весник Sueddeutsche Zeitung, министерствата за надворешни работи и за култура планираат во неа да уредат центар за трансатлантски дијалог, резиденција на академиците и уметниците.

Томас Ман беше германски романописец и книжевник кој Нобеловата награда ја доби во 1929 година, а во егзил побегна во 1933 година со9 доаѓањето на Адолф Хитлер на власт. Ман живееше во Калифорнија од 1942 до 1952 година, а потоа во Швајцарија, каде што почина во 1955 година.

18-11-thomas-mann-house-california3

Обновата на куќата во која германскиот писател го напиша биографскиот роман „Доктор Фаустус“, ќе потрае две години.