Мајтап

Виц: Лек за откажување од алкохол

Трпе многу пиел, секоја вечер дома си одел пијан, па еден ден Трпана му вели:

Оди кај попот бе. Знаеш колку народ појде кај него и го остави алкохолот, пола село. Оди ќе ти најде чаре.

Срам не срам, отишол Трпе кај попот и му вели:

Попе, дојдов да ми помогнеш да го оставам алкохолот.

Попот на тоа го фати, го врзал и го опнал два пати, па му рекол:

Отсега, ако се напиеш макар и една чашка на сето село ќе му кажам како те онадев.

Си заминал Трпе и така мирно и среќно си живееле со Трпана со години. Кога еден ден слуша лумперај и веселба на сред село. Оди да види што е, гледа народ пие, пее, се весели. Еден од соселаните му вели:

Напиј се бе, почести се.

А не! Јас не пијам!, му вели Трпе.

А бе оди напиј се, биди раат, попот умре ноќеска!

To Top