Мајтап

Виц: Итар рибокрадец

Блажо на езер’то лове риби кај шо бил забранет риболовот.

Риби врие, и он нап’нил две големи канти со риба.

Ама го фаќа службата против криволовот, и му викат:

Блажо, тука е забранет риболовот, и че мора да одговараш кривично.

Море луѓе, ами ја не ловам риби, виа се мои риби.

Како тоа твои?

Па така, секоа сабајле и носам туа, ги пуштам троа да попливат, ги турам у кантата, и си ги носам па дома.

Е ај да видиме.

Блажо и зима двете канти, ги истура у езер’то, и си стое, а службеникот му вика;

Ај сеа де.

Шо сеа.

Па викни и.

Кој да го викнам бре.

Па рибите.

Кои риби бе?

To Top