Вадела коски од маслиники додека ја оперирале од тумор на мозокот

60-годишната Италијанка вадела семки од маслинки за време на сложениот оперативен зафат кој го вршеле врз нејзиниот мозок тимот од хирурзи, потребни како главна состојка на еден италијански кулинарски специјалитет.

Операцијата, изведена од неврохирурзи во болница во Анкона, траела два и пол часа. На пациентката, која цело време била будна, успешно и е отстранет туморот на левата страна на мозокот, пишува италијанската агенција „Анса“.

„Овој метод ни овозможува да ја следиме состојбата на пациентот и функцијата на мозокот и помага постепено да ги зголемуваме активностите за време на операцијата“, објасни д-р Роберто Трињани, кој водеше тим од 11 специјалисти кои учествуваа во операцијата.

Тој рече дека тоа е „awake“ метод за време на кој пациентот се чува буден и го прави она што самиот ќе го одбере.

Активноста што пациентот ја прави во текот на постапката е избрана во зависност од делот на мозокот на кој се оперира, но врз основа на индивидуалните навики на пациентот.

Тимот на д-р Трињани во последните пет години извршил околу шеесет слични операции.