Цел град во една зграда

Витијер е мал град во близина на Енкориџ, кој е многу посетен во лето и е полн со луѓе, додека во зима е скоро целосно затворен. Во него живеат 200 луѓе кои се поврзани со работа на пругата, на која припаѓа скоро целото земјиште во оваа област.

Тоа е една од причините зошто секој што живее тука, живее во иста зграда, не може да купи земјиште за куќи. Сепак, би се рекло дека жителите на овој град воопшто не им пречи да живеат под ист покрив.

– Ова е мал град, сè е во една зграда. Оваа зграда има 14 ката, изградена е за време на Втората светска војна, изгледа малку како хотел, а ние што живееме тука цела година имаме сè што ни треба. Ние дури и не треба да ја напуштаме зградата со недели. На приземјето има пошта, градска администрација, продавница каде што можеме да купиме се што е потребно, имаме и клиника на третиот кат. За вас е цел град под истиот покрив. Имаме и училиште, кое е поврзано со зградата во која живееме преку подземни премини и тунели. Сите сме како едно големо семејство – вели еден од жителите на Витијера.