Tesla Long Range Plus – прв електричен автомобил на светот со досег од 650 километри со едно полнење


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Tesla Long Range Plus и официјално е првиот електричен автомобил во светот со максимална автономија на движење од 650 килкометри, која ја потврди американската Агенција за заштита на околината.

Мodel S Long Range Plus својата голема автономија на движење ја должи на тоа што е полесен, поефикасен и што има поаеродинамични тркала отколку останатите модели на компанијата на Илон Маск. Tesla оваа верзија на Model S ја воведе во февруари 2020 година.

Сите модели S направени од февруари наваму имаат досег од 650 километри, напиша Илон Маск во својата објава на Twitter. Почетната цена на наведениот модел е 75.000 долари.

До неодамна агенцијата EPA и Tesla имаа различни мислења за досегот на Model S Long Range Plus затоа што агенцијата неодамна официјално потврди дека досегот на автомобилот е 630 км.

Маск тврди дека претходните тестирања на EPA не биле точни поради нивни пропусти, па максималниот досег на компанијата бил помал за 2% од посакуваните 400 милји, односно 650 км. Тогаш се појави пандемијата на корона вирусот, а сега со новите тестирања е потврдени дека наведениот модел навистина има досег од 650 км со едно полнење на батеријата.