Тажната приказна за Кизаи – единствната кафеава панда на светот


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Колку и да звучи симпатично тоа што е поразлична, приказната на Кизаи, единствената кафеава панда во светот, започнува тажно.

18-10-brown-panda-qizai

18-10-brown-panda-qizai1

Кизаи бил напуштен од неговата мајка 2 месеци по раѓањето, а неколку години бил напаѓан од страна на другите панди бидејќи е поразличен. Дури и му ги краделе бамбусите и го оставале без храна.

18-10-brown-panda-qizai4 18-10-brown-panda-qizai3

Кизаи бил најден слаб и напуштен, по што бил згрижен во еден центар за панди во Кина.

18-10-brown-panda-qizai5

Иако преживеал тешко детство, денес тој тежи 100 килограми и секојдневно јаде по околу 20 килограми бамбус.

18-10-brown-panda-qizai6

„Малку е побавен од останатите панди, но е и посладок,“ велат од здружението кое сега се грижи за него.