Рекордер по врнежи уште од 1851 година: Таму врне најмногу дожд на светот


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Мавсинрам, кој се наоѓа во Индија, на 16 километри оддалеченост од Черапунџеј е место со најголема количина дождови во светот.

Од далечната 1851 година Светската метеоролошка организација води евиденција за врнежите и од таа година со најмногу врнежи на Земјата е токму Мавсинрам во индискиот регион Мегалаја.

18-10-mawsynram-vrnezi

Просечната годишна количина на врнежи во овој суптропски крај изнесува 11.872 мм, речиси 12 метри.

Тоа место го држи и светскиот рекорд во најголема 12-месечна количина дожд, која изнесува дури 26.470 мм.

Според статистиката најмногу врнежи имало во 1985 година кога врнело неверојатни 23.818 мм дожд, додека за разлика од неа, најсушната била во 1980 година со дури 6.195 мм врнежи. Со Мавсинрам често пати за оваа титула се борат и колумбиските места Љоро и Лопез дел Микеј, но воглавно тој ја извојува победата.

18-10-mawsynram-vrnezi2

Според Светската метеоролошка организација најсушнотоместо во светот е Арика во Чиле, со годишен просек на врнежи од само 0,76 мм.