Силјановска: По Договорот од Преспа се менува идентитетот! (ВИДЕО)

Кога велам дека Преспанскиот договор е лош тоа не е политичка оценка, тоа е резултат на студија објавена на македонски и англиски јазик. Преспанскиот договор се заснова на кршење на Уставот на РМ, постапките не се во рамки на деловникот, правото, изјави професорката Гордана Силјановска Давкова, кандидат за претседател поддржан од ВМРО-ДПМНЕ гостувајќи на емисијата 360 на телевизија АлсатМ.

-Консултативниот референдум за прашање во кој прво се зборува дали сте за ЕУ и НАТО? За ова Уставот не познава консултативен туку само задолжителен референдум. Преспанскиот договор е дури на крајот на прашањето, посочи Силјановска.

Говорејќи за референдумот од 2018 година, таа прашува ако тој референдум бил успешен, дали значи дека и референдумот од 2004 година за територијалната поделба бил успешен кога повеќе од 95 проценти рекоа не за новата територијална, а беше прогласен за неуспешен зошто немаше потребен процент на излезност.

Според неа не може да се прави паралела со земји како Швајцарија бидејќи таму уставот е устав, законот е закон и се почитува. Но, како што укажа тоа не е случај во Македонија, како за референдумот, така и за многу други постапки и законски решенија како на пример Законот за амнестија, посочи дека се надвор од правото.

Силјановска посочи дека со Преспанскиот договор многу работи се менуваат.

-Јас сум растела и сум го градела идентитетот во Република Македонија. Сте слушнале ли дека соседот треба да ви признае јазик. Ако ви го смениме името или го смениме моето од Гордана во Јордана тогаш се менува целиот идентитет. Во мојот идентитет е многу сменето ќе треба да вадам документи со ново име, треба да се лажам каде сум родена. Целиот мој идентитет немал ништо со Република Северна Македонија, објасни Силјановска.

На исистирањето на новинарот Васко Попетревски дека после носењето на Преспанскиот Договор сепак ништо многу не се сменило за државата, народот и земјата и дека никому ништо не фали и ништо не е сменето, професорката Силјаноска Давкова му одговори: “не е точно Васко, ајде еве сменете вие една буква од Вашето име и наместо Васко, бидете Раско“! Новинарот немаше коментар. Доколку ми биде дадена довербата да бидам Претседател на државата, јас никогаш нема да употребам име Република Северна Македонија, полицијата може да ги мести таблите со новото име, но јас тоа наметнато име ќе го игнорирам, рече професорката Силјаноска Давкова.

-Доколку станам Претседател ќе отворам иницијатива за Уставот, бидејќи со ваков Устав како држава немаме функционална демократија, да се подобри балансот на начелото на поделба на власта, за да не биде власта концентрирана само во Премиерот. Како жена Претседател ќе иницирам правична и соодветна застепеност по родова линија, за повеќе жени во јавниот сектор. Ќе побарам и поголема надлежност за Уставниот Суд. Ќе побарам скратување на привилегиите на Претседателот после истекот на мандатот и ќе побарам скратување на бројот на министерствата во организацијата на владата. Ќе поканам и македонски и странски конституционалисти да дадат придонес во суштинско подобрување на уставот.