Што беше тоа огромното што удри во Јупитер? (снимка)


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Во космички рамки не е некоја невообичаена ситуација залутано небесно тело да удри во гасните џинови како Јупитер или Сатурн, но е прилично интересна и невообичаена ситуација некој од Земјата да го набљудува тоа и да го сними токму тој момент.

Токму она што се случило пред десетина дена, кога аматерски астрономи снимиле огромна експлозија во горната атмосфера на Јупитер. Така, меѓу другите, Харалд Палеске од Германија, кој ја снимил сенката на Ио и Хозе Луис Переира од Бразил на 13 септември 2021 година, снимиле брилијантен блесок над таа планета.

Ако се потврди автентичноста на настанот, тоа ќе биде осмо такво влијание забележано на Јупитер од ударот на кометата Шумејкер-Леви 9 во 1994 година, која се распаднала поради приливните сили на Јупитер и предизвикал серија влијанија.

Не е познато колку често нешто големо или доволно брзо го погодува овој гасен гигант за да произведе блиц што се гледа од Земјата, но експертите веруваат дека тоа е сепак доста честа појава која се јавува помеѓу 20 и 60 пати годишно. Јупитер е голем и има огромно гравитационо поле кое ги забрзува метеоритите, предизвикувајќи силни експлозии.

Но, иако овие настани се релативно вообичаени, тие не се лесни за снимање со камера. Последната таква снимка е снимена пред повеќе од две години.

„Тоа е многу краток настан, трае неколку секунди“, изјавил тогаш за Science Alert астрономот Џонти Хорнер од Универзитетот во Јужен Квинсленд во Австралија.

„Дури и да погледнете низ окуларот на телескопот, прашањето е дали ќе го видите. Многу пати ваквите удари остануваат незабележани. Половината се случуваат на спротивната страна на планетата”, додаде тој.

Објектот што го погоди Јупитер во 2019 година бил со дијаметар од 12 до 16 метри и имал маса од околу 450 тони. За да откриеме за каков објект станува збор овој пат, ќе треба да почекаме за последователни анализи за можните „лузни“ од ударот.