Авто мото

„Семејна машина“ од 1.700 коњски сили „тешка“ еден милион долари

Автомобилскиот производител Koenigsegg посветено работеше на подготовката за автомобилскиот саем во Женева, кој на крајот беше откажан. Но, шведскиот производител не ги остави своите обожаватели со празни очи и им покажаа што пропуштија поради откажување на овој светски автомобилски саем.

Првиот новитет е Gemer, првиот хиперспортски автомобил со четири седишта. И тие доаѓаат низ огромни врати со вертикално отворање на моделот на ексцентричните Швеѓани.

Хибридниот погон испорачува 1.700 КС и 3.500 Nm, составен од 2,0 цилиндричен и 3 електрични мотори и наводно стигнува до 100 км на час за неверојатни 1,9 секунди. И да, веројатно е најбрзиот автомобил со четири седишта на светот.

И уште една работа. Веројатно ниеден друг автомобил нема толку многу прегради за шишиња. Кога се управува моќен автомобил од 1.700 КС, устата брзо се суши, нели?

Koenigsegg планира да произведе дури 300 примероци по цена од околу 1 милион долари.

Advertisements
To Top