Седум дена ќе помине затворен во издлабена карпа – дознајте ја причината за тоа


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Францускиот уметник Абрахам Поинкевал вчера се затвори во издлабена карпа тешка 12 тони, која се наоѓа во париската галерија Palais de Tokyo и таму ќе помине една недела.

Својот перформанс Абрахам го нарече „Проект за живот во камен“, а објасни дека поентата е старее каменот во внатрешноста од карпата.

Карпата се состои од две споени половини од еден голем камен. На нив се наоѓаат дупчиња за проток на воздух, како и место за залихи на вода, супа и сушено овошје. Таму се сместени и камери кои ќе го следат Абрахам цело време додека е во карпата, а преку жици ќе биде надгледувана работата на неговото срце.

Поинкевал, кој после овој перформанс планира да помине три до четири недели седејќи врз јајца, истакнува дека предизвикот е многу поголем од ментална, отколку од физичка гледна точка. Тој претходно две недели помина во внатрешноста на скулптура од препарирана мечка, во подземна дупка во една книжара и пловеше во големо пластично шише.

За новинарите изјави дека крајна амбиција му е „шетање по облаците“, на која работи пет години, но дека за неа уште не е спремен.