Seataci – луксузна морска убавица која плови во стилот на китовите (видео)

Инженерот Чарлс Бомбардиер изработи концепт на суперјахта, наречена Seataci, која користи свои погони да плива под водата како кит, а чини близу 100 милиони долари.

1-11-seataci-overview1

Јахтата има уникатен погонски систем, а користи движења слични како китовите кога пливаат во водата. Движењата се базираат на ротирање на моторот и два сателита потопени како подморница за создавање движења.

1-11-seataci-overview2

1-11-seataci-overview3

Фолиите во капсулите осцилираат за создавање движења потребни за движење на бродот. Овој метод може да биде поекономичен и подобар за екологијата, затоа што помалку ги нарушува чувствителните екосистеми во водата.

1-11-seataci-overview5

1-11-seataci-overview4

Јахтата при патувања го потопува поголемиот дел од трупот на бродот, при што нуди прекрасен поглед на животот под океанот.