Русија се исклучува од интернетот – еве ја причината за тоа

Во рамки на нивните сајбер воени вежби, Русите планираат на кратко цела Русија да ја исклучат. Целта на оваа вежба е да бидат сигурни дека државата може непречено да функционира и без интернет, целосно исклучена од контакт со остатокот од светот.

Овој тест ќе биде реализиран во соработка на руските власти и руските интернет провајдери. Идејата е да се осигураат дека податоците што поминуваат меѓу граѓаните и организациите можат да останат во земјата, наместо да бидат пренаменети на меѓународно ниво. Од Русија уште не го откриваат точниот датум кога ќе биде спроведена оваа кратка сајбер вежба, но според информациите кои доаѓаат оттаму, тоа ќе биде реализирано пред први април оваа година.

Која е целта на оваа вежба?

Целта е да се открие дали функционира предложениот нов руски закон. Се бара руските интернет провајдери да обезбедат дека можат да продолжат да функционираат дури и ако се исклучени од странски агресор. Нацрт-легислативата, која била воведена во рускиот парламент во декември 2018 година, исто така ќе бара од руските телеком компании да можат да го пренасочат целиот интернет-сообраќај за да разменат точки одобрени од рускиот телеком регулатор „Роскомнадзор“.

Иако ниту еден од руските интернет провајдери не изјавија дека се согласуваат со законот, тие тврдат дека неговата имплементација ќе предизвика големи нарушувања на рускиот интернет сообраќај. Интернет исклучувањата се скапа работа – анализата од 2016 година покажа дека дури и накратко прекинување на онлајн активностите на нацијата, може да ја чини економијата милијарди долари.

Во 2017 година, руските официјални претставници ги објавија плановите за рутирање на 95 отсто од целиот руски интернет-сообраќај во земјата до 2020 година. Оваа нова вежба е дел од долгогодишните напори на руската влада за воведување на систем за филтрирање на веб сообраќајот, сличен на оној во Кина.

„Роскомнадзор“ одржува црна листа на забранети апликации и веб-страници, која ги вклучува „Линкедин“, а локалниот „Телеграм“ не ги вклучува услугите создадени од САД како „Вацап“, „Фејсбук“ и „Гугл“.