Научна реалност

Русија ја лансираше ракетата Сојуз, но потоа изгубија контакт со неа

ракетата Сојуз

Русија денес ја лансираше ракетата Сојуз, но само по неколку часа изгубила секаков контакт со неа, пренесува SpaceNews.

Ракетата со сателитот е лансирана од космодромот Восточни, и била втора ракета лансирана од тоа место.

Сателитет со кој е изгубен контакт претставувал важен дел од планот. Се работи за метеоролошки сателит Метеор М2-1. Лансиран беше со цел да собира метеоролошки податоци во наредните 5 години за државната метеоролошка агенција.

Лансирањето на почетокот одело по планот, но само по неколку сати космичката корпорација Роскосмос соопшти дека не може да воспостави контакт со Метеор М2-1.

To Top