Раскошен поглед „од милион долари“ и имот за милијарда евра во кеш

Познат под името Лед Седре, некогашниот дом на белгискиот крал Леополд Втори, се нуди за една милијарда евра.

August 18, 2016: Paul Allen's home in Saint Jean Cap Ferrat in the south of France, once the residence of Belgian King Leopold II, is on sale for a billion euros, making it the most expensive villa in the world. Angelina Jolie and Brad Pitt stayed in the home before the birth of their twins. Mandatory Credit: INFphoto.com Ref: inffr-01/210541

Имотот има своја капела, штали за коњи, градини… и нуди се’ што може да посака еден богат човек.

„Куќата“, со 10 соби, голем базен, со една од најимпресивните градини во светот со 15.000 растенија и речиси 20 стакленци со ретки тропски примероци, била изградена во 1830 година. Со тоа оди и поглед на море, а во близина е Ница.

Villa Les Cedres is in Saint Jean Cap Ferrat

Имотот припаѓал на династијата Марние, а го продава наследничката на Сузан Марние Лепостол, наводно, поради економската криза што ја погоди Франција, а ја погодила и нејзината компанија која акумулираше огромно богатство од производство на истоимениот ликер.

Villa Les Cedres is in Saint Jean Cap Ferrat

18 August 2016. FRANCE Saint Jean Cap Ferrat 18/08/2016. The House " Les CËdres",  the former residence of Belgian King Leopold II, is for sale for a billion euros, making it the most expensive villa in the world. In the heart of the peninsula of Saint Jean Cap Ferrat (south of France).The famous actors Brad Pitt and Angelina Jolie have stayed there before delivery of their twins in Nice. The current owner being Paul Allen. Credit: GoffPhotos.com   Ref: KGC-304 **No France, Germany, Spain, Italy, Holland/Nederlands**

Во моментов, само за одржување на замокот се ангажирани 15 професионални градинари.

18 August 2016. FRANCE Saint Jean Cap Ferrat 18/08/2016. The House " Les CËdres",  the former residence of Belgian King Leopold II, is for sale for a billion euros, making it the most expensive villa in the world. In the heart of the peninsula of Saint Jean Cap Ferrat (south of France).The famous actors Brad Pitt and Angelina Jolie have stayed there before delivery of their twins in Nice. The current owner being Paul Allen. Credit: GoffPhotos.com   Ref: KGC-304 **No France, Germany, Spain, Italy, Holland/Nederlands**

Агенти за недвижности велат дека не добиле инструкции околу продажбата, но велат дека таков имот најчесто се продава „дискретно“.

The swimming pool at Les Cedres, a botanical garden in Saint-Jean-Cap-Ferrat, owned by the Marnier-Lapostolle family, September 1973. (Photo by Slim Aarons/Getty Images)

25.8.zamok-francija7