Првата СМС порака на аукција продадена за 107.000 евра


Unboxing: Што е ново во студиото на BMG Network!? ↓↓↓


Првата СМС порака која била испратена на 3. декември, 1992 година, вчера беше продадена на аукција во Париз за 107.000 евра.

СМС пораката испратена на 3 декември 1992 година беше понудена на аукција од британската телекомуникациска компанија Водафон како таканаречен NFT (незаменлив токен).

Во пораката се честита Божиќ.

Пораката ја испратил инженерот на Водафон Нил Пепворт од компјутер до менаџер во Велика Британија кој ја примил на неговиот телефон Орбител тежок два килограми.

Купувачот купил реплика на оригиналниот протокол за комуникација.

Приходите од продажбата ќе бидат наменети за агенцијата на ОН за бегалци УНХЦР.