Прошетка низ Вароша – градот на духови кој некогаш бил туристички центар (снимка)


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Вароша е напуштен град во Фамагуста на северниот дел на Кипар, окупиран од Турција. Од турската инвазија на Кипар во 1974 година, областа е забранета и оградена, а градот бил целосно напуштен.

Во 2020 година, Турција и Северен Кипар еднострано ги откажаа договорите за затворање на Вароша. Во октомври градот беше отворен за посетители и како турист можете да го погледнете забранетиот град на духови Вароша, кој што некогаш бил центар за туризам и имал над 110 хотели. Холандскиот авантурист Боб Тисен го направи ова патување и не води во авантура во ново видео.