Причините поради кои се добива „метален“ вкус во устата


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Постојат повеќе здравствени проблеми и состојби поради кои во усната празнина се појавува чувство на „метален вкус“. 

Некои причини можат да бидат сериозни, додека некои други можат полесно да се решат или да исчезнат сами по себе.

Причини за оваа промена на вкусот можат да бидат нередовната орална хигиена, воспаление на непцата, периодонтитис и забна инфекција.

Кај овие проблеми, по четкањето на забите и чистењето со конец често доаѓа до крварење на непцата и тогаш се јавува металниот вкус во усната празнина.

Пробелмите со синуси, како и болестите на бубрезите, исто така можат да предизвикаат промена на вкусот во устата.

Одредени жени исто така забележуваат промена на вкусот во почетниот период на бременоста.

За да го намалите пролемот со „металниот вкус“, се додека не го решите вистинскиот проблем, конзумирајте поголемо количество вода, избегнувајте ги алкохолот и цигарите, редовно чистете ги вашите заби и користете забен конец, а привремено можете да користите и гуми за џвакање.