Претседателката на ЕЦБ, Лагард, тврди: „Жал ми е, ама биткоинот е високошпекулативно средство“


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Претседателката на Евроската централна банка, Кристин Лагард, на онлајн конференција, апелираше дека биткоинот има своја улога во олеснувањето на криминалните активности, велејќи дека криптовалутата дозволува „чуден бизнис“.

„За оние кои сугерираат дека ова може да стане валута – навистина ми е жал, но тоа е високошпекулативно средство кое е поврзано со некаква чудна деловна активност и интересна и целосно осудувачка активност за перење пари“, рече Лагард.

Коментарот за време на разговорот, главно се фокусираше на економските перспективи на еврозоната, а водечките политичари забележуваат на шпекулативната треска која се шири на пазарите на криптовалути.

Цената на биткоинот се зголеми за повеќе од двојно од ноември, достигнувајќи рекордни 41.000 долари претходно овој месец.

Биткоинот им нуди на корисниците одреден степен на анонимност, што го прави популарна алатка за криминално однесување. Во вторникот германската полиција го симна, како што рече, најголемиот илегален пазар во светот, „Darknet“, платформа која ја користеа околу половина милион луѓе за трговија, вклучително и биткоинот.

Централните банки, вклучително и ЕЦБ, се повеќе се фокусираат на развој на сопствени дигитални валути. Делумно, тие се стимулирани од вниманието посветено на крипто-валутите и желбата да се понуди формална дигитална алтернатива на готовината.

Загриженоста за перење пари и можноста на финансиските фирми да го знаат идентитетот на своите клиенти беа меѓу главните теми во дебатата за криптовалутите. Додека критичарите велат дека инструментите како што е биткоинот го олеснуваат незаконскиот трансфер на средства, поборниците на криптовалутите веруваат дека мрежата, позната како „блокчејн“, ги прави парите полесно да се следат и всушност можат да помогнат во спроведување на законот.

Министерството за финансии на САД неодамна предложи банките и другите посредници да го проверат идентитетот на клиентите за одредени трансакции.