Авто мото

Peugeot слави 210 години постоење

Компанијата Peugeot Frères Aînés е основана на 26 септември 1810 година, со паричен придонес внесен во регистарот што сè уште може да се види во архивите на Terre-Blanche (Doubs).

Пред повеќе од два века, семејството Пежо било присутно во модната револуција во 19 век – челични фитонистички кринолини – и после тоа во изработката на велосипеди и автомобили. Марката е дизајнирана од инженери, креативци кои ги надминале границите на мобилноста во текот на два века, притоа носејќи бројни иновации и дизајнерски вредности.

За оваа прослава е создадено лого посветено на 210-от роденден на брендот, кое до крајот на годината ќе го одбележат неколку клучни настани. Лавот, симболот на брендот, е прикажан странично и е обележан со стрела. Ова се однесува на најстарото постоечко лого на Peugeot (регистрирано 1858 година) кое ги симболизира трите квалитети на Peugeot произведени на самиот почеток на марката: флексибилност, отпорност на забите и брзина на сечење. Стрелката ја симболизира брзината, а натписот „210 години“ се однесува на историјата на марката, но и на идните 210 години. Црно-белите бои ја нагласуваат умереноста и економичноста, лајтмотив на марката Peugeot. Кругот околу лавот го потврдува логото како амблем.

Повремено, објавите на социјалните медиуми во текот на септември и октомври ќе донесат информации за историјата, сегашноста (возилата PHEV) и иднината на марката Peugeot (концептни возила). Промотивните кампањи до крајот на годината ќе имаат слоган „2.1.0. Ајде да одиме“ и ќе го истакнат специфичното лого на годишнината на марката. Глобалната кампања на социјалните мрежи, Instagram, Facebook и LinkedIn ќе биде обележана со содржина обележана со хаштаг # 210YEARSWITHPEUGEOT.

Посебен филм за историјата на брендот ќе биде прикажан на социјалните мрежи на 26 септември, а во текот на септември јавноста ќе има можност да го избере најимпресивниот Peugeot во последните два века. На крајот од натпреварот, Peugeot ќе претстави изненадување по повод 210-годишнината од постоењето на марката.

To Top