Екстра

„Пештера на поезијата“ – еден од најубавите природни базени на светот

Прекрасниот природен базен „Grotta della Poesia“ („Пештера на поезијата“), лоциран на италијанското крајбрежје, е место кое остава без здив и ги полни очите со неверојатна и колоритна природна убавина.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wesley Fernandes (@wesley1707) on

„Пештера на поезијата“ е сместен во селото Рока Векија, на италијанскиот брег од Јадранското Море, меѓу градовите Лече и Отранто, а се наоѓа во внатрежноста на поголемо археолошко наоѓалиште.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorle #mumof3 #waldorfmum (@apfelsternle) on

На околу еден километар од главната, се наоѓа и друга, помала „Пештера на поезијата“. И двете пештери имаат тунели кои водат директно до морето, до кое може да се дојде само со пливање или помало бротче.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aprendiz De Viajante (@aprendizdeviajante_) on

Посетителите на овие природни базени се импресионирани од шармантната елиптична форма на понорот од поголемиот базен, широк околу 30 метри. Овој базен е идеален за адреналински „cliff jumping“ од висина од 5 метри.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aprendiz De Viajante (@aprendizdeviajante_) on

Името на базенот потекнува од прекрасна приказна. Според неа, некогаш одамна постоела прекрасна принцеза која обожавала да плива во бистрите води од пештерата, така што многу поети доаѓале таму да ја гледаат и посветувале песни на убавината од пештерата и принцезата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Markét Svatošová (@market.svatosova) on

Advertisements
To Top