Палатата во која се одржаа украинско-руските мировни преговори – градба вредна 35 тона злато


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Денеска, во Турција, заврши првата рунда од новата серија мировни украинско-руски преговори. Средбата беше одржана во Истанбул, во палатата Долмабахче, на европскиот брег од Босфор.

Долмабахче е палата која се наоѓа во Истанбул на европскиот брег на Босфорот.

Во оваа зграда живееле дури шест турски султани. Бакингемската палата и Лувр беа пример во изградбата на оваа палата.

Внатрешноста на замокот е многу луксузна и во голема мера ја следи традицијата, но е помалку ориентална. Дизајнот е мешавина од барокна, неокласична и традиционална отоманска уметност и култура. Употребата на злато и кристали за украсување на величествената палата е импресивна. Оваа палата ја има најголемата колекција на кристални лустери во светот.

Цената на сето ова е неверојатни пет милиони отомански златници, што е еднакво на вредноста на 35 тони злато. Целиот комплекс од палати, павилјони, џамии, фонтани и дворови е поделен на четири дворови и харемски комплекс. Палатата има дури 285 соби, 44 сали, 68 тоалети и 6 бањи. Во зградата е изложена колекција од 202 слики во масло.

Оваа зграда ја користел и првиот претседател на Република Турција, Мустафа Кемал Ататурк, кој починал во оваа палата во 1938 година.

Денес оваа палата е музеј, но се користи за одредени важни настани, каква што денеска беше средбата за мировни преговори меѓу Русија и Украина.