Освои се што можеше да се освои, игра за Манчестер, а има два факултети!


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Често се вели дека фудбалот и факултетот не одат заедно во иста реченица. Па доколку сметате дека е невозможно да се студира и да се игра врвен фудбал, тогаш сте во заблуда.

Најдобар пример за тоа е шпанскиот репрезентативец и ѕвезда на Манчестер Јунајтед, Хуан Мата. Имено, уште од 2012 година кога настапуваше за Челзи, Мата студира не еден, туку два факултети. И двата факултети ги студира во Мадрид и е на добар пат да добие универзитетска диплома за маркетинг и спортски инжинеринг.

Маркетингот го засакал поради неговиот роднина, а спортскиот инжинериг му е секако во неговата ДНК – со оглед дека со години игра на врвно ниво.

Мата моментално има 28 година, а по завршувањето на професионалната кариера тој сигурно ќе остане во фудбалот, но не како тренер или коментатор како што тоа го прават неговите колеги.

Шпанецот во кариерата освои се што можеше да се освои, а по завршувањето на кариерата сигурно нема да остане се грижи за работа со оглед на фактот дека има две универзитетски дипломи.