Славни

Оливера Балашевиќ низ солзи со сеќавања за Џоле

Во интервју кое го даде за  српската Телевизија Курир, Оливера Балашевиќ, сопругата на покојниот кант-автор и балканска музичка легенда, Ѓорѓе Балашевиќ, се присети на деталите од нејзиниот живот со покојниот сопруг.

„Се сеќавам на сите моменти. Разменувавме идеи, ставови, емоции, страсти веќе 40 години и тоа не доаѓа како„ сега ми кликна “. Ако ми значеше нешто, на децата ќе им раскажев приказна од моето растење. Тие би рекле: ‘Тоа е како да гледаш филм, зошто не го запишеш?’ И тој ќе речеше: „Треба да бидеш многу трпелива, нетрпелива си, ќе ти помогнам, но мора да бидеш трпелива“. Раката што ме држеше за рамо 40 години не ме заплашуваше. Тој секогаш ме поддржуваше, неговата рака е сè уште таму. Товарот што го носев, што е ова и тоа, им е доделен на луѓе кои летаат превисоко “, рече Оливера , која се сеќава само на убавите моменти со Ѓорѓе.

Се сетила и на денот кога Ѓорѓе еднаш ја замолил да танцува со него на сцената на неговата песна „Стари лалошки валс“.

“Ајде, ти и јас, ја знаеш кореографијата. Ме улови на предизвик. Мислев дека ќе заборави, кога ќе има овации, публика. Зачекори два-три чекори,му ја ставив раката на неговата рамото, тој го стори тоа добро, ме сврте и ме спушти кон седиштето. Кога ме сврте кон публиката, слегувајќи промашив едно скалило. Тоа се заврши и ме праша: „Она што пишуваше на билетот, имаш ли какви било забелешки? ‘ праша. “Никогаш повеќе нема да ти кажам”, реков. Тоа беше момент на откривање на неговата позиција за која не само што ја откриваше, туку и се бореше. Кој е неговиот талент и капацитет “, изјави емотивната Оливера, која се бори веќе три месеци по смртта на нејзиниот сопруг да се појавува на јавни настани.

Ѓорѓе Балашевиќ почина во февруари на 68-годишна возраст од коронавирус, објави српски Курир.

To Top