ОЈО и МВР ќе поднесуваат кривични против обвинители и истражители од СЈО


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Од Oсновното јавно обвинителство се жалат дека Специјалното јавно обвинителство не ги дава бараните документи за постапките против обвинители и истражители на СЈО за малтретирање во вршење на службата.

Овие постапки се почнати во февруари годинава кога ОЈО поднесе кривични пријави за малтретирање во вршење на службата поради изнуда на невистинити изјави во врска со предмети на СЈО. Една од пријавите се однесува и на вработен од МВР, кој се товари дека им се заканувал на сведоци и нудел поткуп за лажен исказ, а другите пријави се против обвинители и истражители на СЈО.

Од МВР минатата недела најавија дека ќе поднесат две кривични пријави против истражителот на СЈО и приватниот детектив за „незаконско следење и снимање лице осомничено во нивен предмет“.