Денес ново задолжување и раздолжување на Владата


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Денеска Владата бара заем од домашните кредитори во вредност од 61 милион евра. 
Според проспектите на Министерството за финансии, најголемата сум од скоро 40 милиони евра, ќе биде со рок на доспевање од една година, а ќе се продаваат и двегодишни и петнаесет годишни обврзници.
Во следните денови најавени се раздолжувања по основ на доспеани обврски, така утре државата треба да врати скоро 50 милиони евра, а за четири дена уште 12,2 милион евра.
Според најновите објавени податоци, јавниот долг достигна скоро 4,7 милијарди евра или 50,6% од  БДП, што претставува рекордно измерено ниво на јавен долг.