Музика

Одлична вест од YouTube за обожавателите на Принц

Официјалните видео спотови од Принц се достапни на YouTube од петокот, нешто повеќе од една година после ненадејната смрт на поп легендата и декларираниот непријател на сеприсутните видео платформи на интернет.

Спотовите за некои од неговите најпознати хитови како When Doves Cry и Let’s Go Crazy сега се достапни на официјалната страна на YouTube. Останатите би требало да следуваат.

Рано пробивајќи се на интернет, Принц после стана жесток критичар на тамошните платформи, обвинувајќи го бесплатниот и сè полесен пристап до музиката онлајн кој ги намалува приходите на музичарите.

Музичарот дури и вработи екипа задолжена за детектирање и елиминација на сите негови спотови од интернет, па дури и кратки исечоци кои ги снимале и објавувале обожавателите.

Прашан непосредно пред смртта за тој негов категоричен став, Принц напиша порака на Твитер, а потоа брзо ја избриша. Истата гласеше: „Имајќи во предвид дека YouTube не исплаќаат пари, нели е тоа апсурдно прашање?“

Принц Роџер Нелсон почина на 21 април, 2016 година, на 57-годишна возраст од предозирање со анелгетици. Од неговата смрт, семејството се обидува да ги зголеми изворите на приходи објаснувајќи дека тие пари им требаат за заштита и одржување на неговото обемно наследство.

Advertisements
To Top