Актуелно

Нема лабаво кај Ковеси: 1.300 функционери под нејзината челична обвинителна тупаница

Епилогот од обвинителската одлучна дејствителност на романската Специјална обвинителка за лани е скоро 1.300 функционери дадени на суд во случаи за корупција за штета што достигнува над 260 милиони евра. Лаура Ковеси Кодрута, која е на чело на државната антикорупциска агенција, денеска изјави дека на обвинителите им требаат стабилни закони за да може да си ја вршат работата.

Ковеси рече дека 3 министри, 17 пратеници, 16 судии и други функционери се меѓу обвиненијата на највисоко ниво што агенцијата ги поднесе минатата година.

Минатиот месец, владата издаде крајно според декрет со кој ќе се декриминализираше злоупотребата на службената положба, што предизвика масовни протести. Премиерот Сорин Гриндеану ја повлече мерката.

Ковеси рече: Ние сакаме да се бориме против корупцијата, но напорите мора да се поддржани од стабилни законодавство и институционална рамка.

Претседателот Клаус Јоханис ја нарече романската антикорупциска акција, која е фалена од западните сојузници, неопходна ако сакаме модерна држава.

Advertisements
To Top