Научниците тврдат: Ултравиолетовото зрачење може да се користи како „оружје“ против КОВИД-19


Финале Лига на шампиони: Манчестер Сити го „брка“ Пандев, Интер нема да се предаде!


Уреди поставени на тавани што испуштаат безбедна форма на ултравиолетово зрачење можат да бидат многу успешни во уништување на коронавирусот во воздухот, покажале резултатите од научната студија која ја изработи Универзитетот Колумбија.

„Многу малку зрачење од далеку со ултравиолетова светлина уништува повеќе од 99,9 проценти од вирусите изложени на неговите ефекти“, рече водачот на студијата Дејвид Бреннер.

Научниците испрскале честички на коронавирусот во мали капки во воздухот пред далечен извор на ултравиолетовата светлина, а потоа ги собрале за да ги тестираат и да видат колку се уште се активни.

Според резултатите од студијата објавена во „Scientific reports“, научниците користеле коронавирус што предизвикува обична настинка.

„Во последователните тековни студии откривме дека коронавирусот предизвикан од„ Ковид-19 “ е уништен на ист начин со ултравиолетова светлина“, вели Бренер.

„Идејата е да се постават на тавани ултравиолетови извори на светлина на јавни места каде постојано би уништувале микроби, вклучувајќи го и вирусот Ковид-19, со што ќе се ограничи ширењето на вирусот“, рече Бреннер, додавајќи дека производителите веќе го подготвуваат нивното производство.

„Ова го гледаме како дополнително оружје што можеме да го користиме во борбата против Ковид-19“.