Живот

Најважниот витамин за човечкиот организам

Кога некој, било лекар, било близок пријател, независно кој, ќе ви препорача што повеќе и редовно да консумирате намирници богати со витамин Ц, да знаете дека не ви кажува флоскулни муабети, туку чиста вистина.

Несомнено витаминот Ц е важен за телото, заради кој и добиваме препораки да јадеме намирници богати со него. Тој е нестабилен витамин што значи дека предолго термичко обработување го уништува.

Витаминот Ц е важен за човекот, но и за сите други суштества, а со доволно внесени количини создава имунитет на телото и штити од болести.

Помага за заштита од анемија, ги штити и држи органите и помага за создавање колаген во телото кој е многу важен.

Супер е за детоксикација на телото, а има и важна улога во процесот на зараснување на рани.

Претставува и моќен антиоксиданc.

Advertisements
To Top