Научна студија ја открива вистината: Дали мажите сакаат повеќе плавуши?

Од секогаш се зборува дека плавушите подобро забавуваат, но сега е и научно потврдено дека се тие се попривлечни за мажите.

Поминаа доста години од времето кога Мерилин Монро предизвикуваше воздишки кај мажите со своите совршени облини. Но, сепак се чини дека плавушите и денес се популарни. Тие на мажите им делуваат поздрави и помлади од жените со друга боја на косата. Покажа последното истражување на оваа тема.

И додека сите предности се однесуваат на плавушите кога е во прашање излегувањето, темнокосите подобро поминале кога е во прашање бракот. Истражувањето потврдува дека тие имале поголем родителски потенцијал. Студијата била извршена на 110 мажи, и потврдува дека плавите келнерки добиваат поголем бакшиш. Исто така жените со долга коса, им изгледале помалку здраво и негувано во споредба со оние кои имаат средна должина.

„Според резултатите од студијата, се чини дека мажите сепак повеќе преферираат плавуши за авантура, а бринети за озбилна врска. Причината има еволуциски темели. Уште од пештерско време, бојата на косата била елемент за бирање партнер. Со оглед на тоа дека косата со тек на време потемнува, оние со посветла коса изгледаат помлади и плодни.“ Стои во заклучокот на авторот на студијата.