Музика

Музички плагијати: Дали култните Iron Maiden краделе од Дивље Јагоде?

Уште една неверојатна споредбена паралела меѓу две музички дела кои во своите рамки (на Дивље Јагоде во балкански, на Maiden во светски) беа и се врвни хитови кај обожавателите на музиката на овие бендови, а која вели дека светски познатите хеви-металци како да имаат „позајмувано“ музички делници од песна од „дивите јагоди“.

Можеби звучи неверојатно дека Iron Maiden би краделе и позајмувале музика од Дивље Јагоде, но секој кој има доволно функционални уши ќе забележи дека сличноста меѓу овие две песни – „Stakleni Hotel“ од Дивље Јагоде, издадена во 1981 година, и „2 Minutes To Midnight“ од Iron Maiden, издадена во 1984 година, е евидентна и непобитна.

Слушнете и расудувајте сами.

Advertisements
To Top