Моќна симболика: 7.000 пара детски обувки „протестираа“ пред Капитол во САД

Со оваа симболична фотографија најдобро се отсликува моќната симболична акција во Вашингтон против вооруженото насилство против децата во САД.

Тревникот пред зградата на американскиот Конгрес-Капитол, е прекриен со 7.000 пара детски чевли во спомен на 7.000 деца кои биле убиени од огнено оружје во САД по масакрот во училиштето Сенди Хук.

На 14 декември 2012 година во тоа училиште во местото Њутон, Конетикат, 20-годишниот Адам Ланза уби 20 деца на возраст меѓу 6 и 7 години, како и шест возрасни лица вработени во училиштето. Актуелната акција е организирана од глобалната активистичка група- Авааз.