Живот

Милиони луѓе од богатите земји страдаат од оваа болест – Британија има и министер за тоа

Да, осаменоста дефинитивно ја сметаат за болест во многу богати земји бидејќи сè поголем број нивни жители страдаат од оваа појава на комплексна емоционална и душевна состојба.

Холандија беше шокирана , откако по дури десет години било пронајдено телото на 74- годишна жена од Ротердам , која починала сама во својот дом, а ја пријавиле соседите, кои забележале дека пред вратата има многу писма.

Затоа, холандскиот министер за здравство се зафати со изработка на програма против осаменоста. Холандија не е единствената земја што презеде чекори по ова прашање. Со оглед на проблемите со кои почна да се соочува цела Европа, Велика Британија е првата земја што назначи министер за осаменост.

Основната тешкотија со која се соочуваат експертите при дефинирањето на овој проблем и утврдувањето дали расте и колку брзо се шири низ целиот континент е недостатокот на податоци за споредба.

Прво, осаменоста е субјективно чувство кое варира во социјалните групи и држави. Второ, иако има студии, тие се релативно нови, така што има неколку одредници со кои можат да се споредат резултатите и може да се види потенцијалниот раст на овој проблем.

Осаменоста влијае на седум проценти од возрасните ширум Европа, според краткиот извештај на Европската комисија. Текстот, исто така, наведува дека луѓето во источните и јужните делови на Европа веројатно ќе се чувствуваат поосамени од луѓето во западните и северните делови.

Говорејќи конкретно за социјална изолација, најлоша е ситуацијата во Италија, Холандија и Франција. Во анкетата за 2015 година, во која биле прашани граѓаните дали имаат некој да побараат помош или се доверат за приватни работи, овие три земји се издвоија според негативните одговори.

Дури 1,4 милиони луѓе над 50 години во Англија признаваат дека честопати се чувствуваат осамени. Експертите велат дека процентот на стари лица кои се чувствуваат осамено не е променет, но вкупниот број се зголемува бидејќи луѓето сега живеат подолго.

Социологот Аксел Дис вели дека како што стареат луѓето, нивната социјална активност се намалува, а со тоа и нивната поврзаност со другите луѓе: „Гледаме дека бројот на постари луѓе е навистина голем. Тие немаат природен начин да останат во контакт со другите. Исто така е точно дека децата живеат подалеку од нивните родители и ова е уште една причина за осаменост кај постарите лица“.

Сепак, додека иницијативите против осаменост се фокусираат на возрасните групи, според поранешната парламентарка Џудит Меркис, осаменоста влијае и на многу други групи. Таа рече дека истражувањата во Германија покажале дека младите мажи се најизолирана група и дека нивото на осаменост се зголемува кај младите жени.

„Голем дел од ваквата иницијатива е насочена кон постарите лица. Постои идеја во вашиот ум дека ако сте стари, вие сте осамени“, изјави Меркис. „Овие иницијативи за старите лица се многу добри, но зошто се има предрасуда дека осаменоста зависи од возраста?“

Истражувачите велат дека лошата здравствена состојба, осамениот живот и степенот на сиромаштија се фактори кои го зголемуваат ризикот од осаменост.

Постои поголема разлика помеѓу оние кои работат и имаат финансиски ресурси и оние кои не се вработени. Семејството е исто така многу важно. Луѓето се повеќе се исклучени ако треба да се пензионираат.

Робин Хјуингс, директор на Кампањата за ставање крај на осаменоста, вели дека еден од најголемите ризици доаѓа при клучните животни промени: „Ако се преселите заради ново работно место или образование, тоа може да биде голема промена, особено за младите луѓе .Околината, кругот на пријатели … И не е секогаш лесно да се вклопите. Вториот ризик доаѓа откако децата ќе влезат во нашите животи. Во голема мерка, тие ги намалуваат можностите за социјална интеракција. Децата радикално ги менуваат животите “.

Покрај промената на животот, анализиран е и факторот на нови технологии.

„Има апсолутно голем ризик кога станува збор за веб-страниците како„ Фејсбук “и „Инстаграм “. Тука луѓето се претставуваат во најдобро светло, а споредувајќи се себеси со другите луѓе се чини како сите други да се посреќни, позадоволни, поисполнети … можат да создадат чувство на осаменост.“, вели Хјуингс.

„Од друга страна, социјалните мрежи исто така можат да бидат корисна алатка за одржување на социјалните односи. Претходно, ако член на вашето семејство се пресели во Австралија, би се соочиле со фактот дека не би го виделе со години. Денес може да го гледате секој ден, преку Скајп или друг вид алатка. Божиќните и другите празници најчестоо се минуваат со семејството и пријателите, така што оние што ги немаат , овие денови се чувствуваат поосамено . Сепак, експертите посочуваат дека осаменоста не се чувствува само за време на празничниот период.

„Летото може да биде време од годината кога особено се чувствуваме осамени, затоа што тоа е време за патувања “.

To Top